Køkkenkøb

Ud i køkken junglen!

I dagens Danmark har et køkken utrolig mange funktioner. Det er ikke kun der, vi laver mad - og ungerne fodres af. Køkkenet er faktisk et af de rum vi allesammen opholder os mest i. Derfor er der også mange grundige overvejelser, du skal gøre, inden du går ud og køber nyt køkken. Hvilken stil skal køkkenet være i? Skal det være en grebsfri model? Hvor mange skuffer skal køkkenet have? Hvordan skal arbejdshøjden ved bordpladen være? Skal vi have en Qoouker? JA, mulighederne er næsten uendelige. Vi vil herunder gerne guide dig lidt på vej i dit køkkenkøb. Og skulle du ende med at købe køkkenelementerne hos os på Kitchn.dk, er vi selvfølgeligt glade for det. Dog er det vigtigste ikke, hvem du køber hos, men at du i sidste ende fik købt det helt rigtige!

Køkken hvem, hvad, hvor ..

Det gamle køkken er efterhånden udtjent, overfladen er slidt igennem, og det hele er blevet håbløst umoderne. Men hvad skal du så vælge? - Var du glad for indretningen, som den allerede var?  Det vigtigste i dine overvejelser er at holde dig for øje, hvilken funktion køkkenet skal have i jeres hjem. Hvordan bruger familien køkkenet til hverdag - skal der måske være ekstra bordplads for at ungerne kan lade kammeraterne spise med, eller laver de lektier ved køkkenbordet, mens de lidt ældre står for madlavningen. Måske er det nu, køkkenet bør lægges sammen med stuen til et lækkert køkken/alrum? - Der er så meget  at tage højde for. Så før du og resten af familien går på køkkenjagt, så sæt jer til bords og tal alle jeres ønsker og køkkendrømme igennem. - Faktisk så begynder dit nye køkkenprojekt ved jeres gamle køkkenbord. Vores råd er, at I noterer alle behov, krav og særlige ønsker ned på et stykke papir og gennemgår dem én for én, så I ikke glemmer noget. Det kan herefter være en god idé at prioritere alle ønsker, hvis det senere viser sig, at der ikke bliver plads til alt.

Plads i køkkenet.

Når køkkenmål og overblikket er på plads, og der er taget højde for eventuelt væltede vægge,  fritstående øer og måske nye vinduer - er det tid til at tænke over, hvilke hvidevarer der skal være i køkkenet. Måske har I altid ønsket jer en separat fryser eller en espressomaskine i køkkenet, eller også er det nu, der skal gøres plads til en spændende dampovn. Uanset hvilke hårde hvidevarer der vælges, tager det af den totale plads i rummet. Så få afdækket denne del grundigt og tænk fremad. Bliver familien på sigt større, er et ekstra stort køleskab eller opvaskemaskine måske vejen frem? Bruger I jeres ovn ofte, skal det måske være en separat ovn - måske endda dobbelt, der er placeret i en ergonomisk god højde, så I slipper for at bøje jer mere end højest nødvendigt. Skal der laves mad til mange i familien, er det måske også en god idé at vælge en stor kogeplade, så det er muligt at have gang i flere store gryder ad gangen. Få snakket plads og behov godt igennem i denne fase, så undgås ærgelse når det nye køkken står færdigt.

På billedet her til venstre ses det nye og smarte Tandem Solo skab. Skabet er brugervenligt og giver et hurtigt totaloverblik over alt indhold i hele skabet. Især i små køkkener hvor pladsen er sparsom, kan det være en god idé at gå efter løsninger, der optimerer det daglige arbejde.

Rutiner i køkkenet

Det er vigtigt at gøre jer tanker om, hvordan I normalt bruger jeres køkken. F.eks. hvis I bager meget, så er det en stor fordel, at der er plads til at kunne stille varme plader fra jer, når de kommer ud af den varme ovn. Er I en familie, der er glade for at lave maden sammen, er det ligeledes en god ide at have flere steder i køkkenet med plads til at stå og arbejde samt eventuelt, hvis muligt, to vaske, så der undgås trængsel. Skal der smøres mange madpakker i løbet af året, kan det være godt at overveje, hvor grej og plads til dette bedst udnyttes. Altså, hvor skal skærebrætterne være? Hvor er knivene bedst placeret uden at være i nærheden af de mindste, og hvor skal køleskabet stå - helst ikke for langt væk fra hverken spisebord eller køkkenbord, når der skal smøres madpakker eller stilles mad på bordet.

Tænk køkkenet fremad

Selvom det selvfølgelig er vigtigt at vælge overflade og farve til skabe og skuffer, som I gider at se på nu, så skal man også huske at se frem i tiden. Det kan være, at I på sigt påtænker at skifte køkken igen, eller måske endda regner med at fraflytte boligen om nogen år. Men er dette ikke tanken, kan det helt klart være en fordel at fremtidssikre det nye køkken lidt. Dette kan eksempelvis gøres ved at lave flest mulige skuffer og indsatser i underskabe, således at ryggen skånes, og tingene bagerst i skabe findes let uden at skulle kravle alt for meget rundt. Det samme gælder også farvevalg. Er I på forhånd klar over at stuen skal renoveres inden for de nærmeste år, er det måske en god ide at kigge farver til køkkenelementerne, som ikke helt stikker af i boligens stil, men som derimod kan blive en del af en samlet helhed, når hele boligen har fået en tur.

Køkkenbordplader - Et kapitel for sig

Bordplader laves i rigtig mange materialer og behandlinger. Bordplader i træ skal som regel behandles og vedligeholdes med enten olie, hvidolie  eller voks - alt efter hvad pladen er forbehandlet med fra fabrikkens side. Træbordplader er i sagens natur bare smukke og tilfører hjemmet varme og stemning, men de er ikke så hårdføre, når det kommer til varme gryder og kan relativt let blive ridset. Så ønsker du at kunne stille varme gryder og pander direkte på bordpladen, så er det måske en stenbordplade, du skal kigge efter. Hvis stenplader lyder som et muligt valg for din bolig, så er bordplader i enten granit eller kompositsten måske en mulighed. Kompositsten og til dels granit kan tåle den kraftige varme, som gryder, pander og plader afgiver - dog skal du lade være med at stille brandvarme gryder og lignende på stenpladen uden lettere afkøling, da dette kan få stenplader til at revne - især hvis pladen var kølig fra start. Er du på udkig efter et lidt mere rustikt look, der stadig er rimelig varmefast, er bordplader i beton også moderne.  

Alternativt kan du vælge højtryks laminatplader. Disse er også temmelig varmefaste og kan faktisk tåle op til 110 grader. De er ligeledes meget stærke i overfladen, men derfor skal du alligevel ikke bruge dine knive direkte ned på bordpladen.  Dog skal du være obs på, at glatte laminatplader er mere modtagelige overfor ridser, end en rustik eller struktureret laminatbordplade er. Den store fordel er, at laminatplader ikke kræver nogen form for vedligeholdelse ud over almindelig rengøring, hvilket nok også er med til at gøre laminat til et meget populært køkkenvalg.

Der findes slutteligt også et stort udvalg af mere eksotiske bordpladetyper til køkkener. Kort kan nævnes Corian og Getacore, som er et forædlet plastic materiale, der både er slidstærkt og kemikalieresistent. Endvidere er der Compact laminat, der er en massiv laminatart og selvsagt ekstrem stærk, selvom den er meget tynd. Der sælges også stålbordplader til private, som ønsker et meget råt og industrielt udtryk. Og sidst men ikke mindst støbte terrazzo bordplader, der leder tanken hen mod 50-ernes trappeopgange og vaskekældre, men som i dag har fået en plads i kategorien bordplader til både køkkener og badeværelser.

Og hvad så?

Har du fået blod på tanden og lyst til at arbejde videre? Så kan du selv tegne på projektet i vores tegneprogram. Klik på boksen til højre her på siden, eller følge dette link til Tegneprogrammet!. Du kan også gå direkte til shoppen her, hvis du ved hvilke skabe du skal bruge. Sidst men ikke mindst er du mere end velkommen til at kontakte os, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at lave den perfekte indretning til din bolig, som du kan have glæde af i mange år frem.

Ring på 97430500 eller skriv til info@kitchn.dk og læs gerne vores beskrivelse af, hvordan du får det helt rigtige tilbud og flotte 3D tegninger helt gratis fra os.