Hvad koster et nyt køkken?

Et nyt køkken kan koste alt mellem himmel og jord. Først og fremmest afhænger det af, hvad du lægger i ordet "nyt". Skal alt i hele rummet udskiftes, inklusiv gulve og vægklinker, lander prisen typisk væsentligt højere, end hvis du tænker på nye køkkenelementer og en bordplade. Hvor meget dit nye køkken kommer til at koste, afhænger altså fuldstændig af, hvilke valg, du foretager i processen. Her guider vi dig gennem de væsentligste punkter, der påvirker den samlede omkostning ved at lave nyt køkken.

Vores bedste råd er, at du afklarer, hvad der vigtigt for dig, i dit nye køkken og bruger pengene lige dér, hvor du føler, du får mest værdi for dem.

Hvor stort er køkkenet?

Det lyder måske banalt, men størrelsen på køkkenet har stor betydning for den samlede pris. Et stort køkken løber hurtigere op end et mindre. For hver gang du opgraderer et materiale, uanset om det er bordplade eller lågefronter, løber det op i takt med køkkenets størrelse. Selv relativt små forskelle på priser på låger giver let budgettet ben at gå på, hvis du har et stort køkken – og i værste fald kan det få budgettet til at løbe løbsk. Afsæt derfor et realistisk budget i forhold til dit køkkens størrelse, for mon ikke, du får lyst til at foretage nogle lækre tilvalg undervejs i processen.

VVS, installationer og ændring af rummet

Alt efter hvilket nyt køkken du ender med at vælge, kan det være nødvendigt at ændre eksisterende installationer af el og vand. Måske skal der flere udtag til for at forsyne alle køkkenmaskiner med strøm, måske er der en mur, der skal pudses eller flyttes, eller måske skal vandhanen placeres et nyt sted i rummet.

Her skal du vide, at de fleste ændringer af el- og VVS installationer skal udføres af certificerede fagfolk, hvis din forsikring skal dække efterfølgende. Det kan være en anseelig følgeudgift, og den kommer bag på mange, fordi de overser denne post i prisen for et nyt køkken.

En oplagt mulighed for at mindske denne post lidt er at placere den nye vask og vandhane samme sted som den nuværende, hvis det er muligt. Vandhanens eksisterende placering kan være afgørende for, hvordan skuffer og skabe i dit nye køkken kan fordeles, og især hvilke størrelser, de kan have. Derfor er det vigtigt, at du indtegner den eksisterende placering på din plantegning.

Hvilke skabs- og skuffeløsninger ønsker du?

Skabe er altid billigere end skuffer, så hver gang du tilføjer skuffer til dit nye køkken frem for skabe, stiger prisen. Når du skal sammensætte et køkken, er det derfor en god idé at overveje, hvor mange skuffer, du har behov for. Skuffer er en lidt dyrere løsning, da der er flere dele, der skal være styr på - men de giver samtidig et godt overblik over indholdet, så du kan strukturere dine ting bedst muligt. Overvej også hvor brede skuffer og skabe skal være. En bred skuffesektion er billigere end to smalle skuffesektioner. Brede skuffer kan være en fordel, hvis du har et stort køkken og mange større ting, der skal opbevares, men i et mindre køkken kan brede skuffer være en udfordring, hvis man skal arbejde flere i køkkenet på samme tid.

Udtræk og skuffeindretning er lækre detaljer, men de får hurtigt de samlede omkostninger til at stige. Vil du for eksempel have højskabsudtræk og bestikbakker i eg, så skal der afsættes lidt flere penge til det, end hvis du vil have et højskab med hyldeindretning og plastikbestikbakke.

Hvilke materialer ønsker du?

Når du skal vælge materialer og bearbejdning på produkter som låger og bordplader, flytter prisen på dit køkken sig hurtigt.

Vores billigste låge, Plano, koster ca. 100 kr. til et almindeligt skab i bredde 60 cm og højde 70 cm, men de dyreste koster mere end 4x den pris. I et lille køkken betyder forskellen selvfølgelig knap så meget som i et stort køkken, men det er helt sikkert noget, man skal tage højde for i sit budget.

Bordpladen er også et af de elementer, der varierer mest i pris. Det er altafgørende, om du selv vil tilskære en laminatbordpladestang og lægge en nedfældningsvask i, eller have en skræddersyet løsning med underlimet vask fra fabrikken.

Hvidevarer

Hvidevarer varierer i pris, og det er et sted, hvor du let kan skrue på den samlede pris. Gør op med dig selv, hvilke funktioner, der er vigtige.

Hos Kitchn vil vi gerne give dig et tilbud på hvidevarer, når du køber nyt køkken hos os.

Hvor vil du købe dit køkken?

Når man handler i fysiske butikker er prisen oftest højere, fordi forhandleren også skal betale husleje, løn mv.

Hos Kitchn, som er 100% online butik, ligger kontor, fabrik og lager det samme sted, og der er derfor ikke samme høje udgifter til butik, transport og personale. Det giver en øget fleksibilitet, som du mærker på prisen.

Vil du selv samle skabene, eller skal vi?

At samle dit køkken selv er naturligvis den billigste løsning, men det er tidskrævende. Hos Kitchn kan vi tilbyde at samle dine skabe på fabrikken. Du kan læse mere om fordelene ved hhv. samlede og usamlede skabe her:Besøg os i vores
Modtag inden for 24 timer